RoboForm överallt

password-managers

February 9, 2022

RoboForm överallt

När började du använda en lösenordshanterare ? Om det var 20 år sedan använde du förmodligen RoboForm, ett av de få val som fanns på den tiden. Den senaste versionen av RoboForm Everywhere upprätthåller varumärkets effektiva lösenordshantering och formulärfyllningssystem, men det är inte lika smart och funktionsrikt som konkurrenterna.


Hur mycket kostar RoboForm Everywhere?

RoboForm erbjuder en betydande gratis nivå, som inkluderar obegränsad lösenordslagring, säker anteckningslagring, inloggningsdelning och stöd för flera plattformar. För $23,88 per år, en prenumeration på RoboForm Everywhere låter dig synkronisera ditt RoboForm-konto över alla dina Android-, iOS-, Linux-, macOS- och Windows-enheter.  

Däremot kostar det mycket mer att låsa upp obegränsad lösenordslagring och säkra anteckningar med Dashlane , vilket är $59,99 per år. Å andra sidan är Zoho Vault billigare än både RoboForm Everywhere och Dashlane för bara $12 per år för standardplanen. Det finns helt gratis lösenordshanterare som Myki också.


Komma igång med RoboForm överallt

För att komma igång med appen skapar du ett RoboForm-konto online från RoboForms webbplats. Windows-skrivbordsinstallationen är snabb och enkel, och programmet lägger till tillägg till Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Opera. Det finns även tillägg för Chromium-baserade webbläsare och Firefox-baserade webbläsare. Chrome-tillägget installerades inte automatiskt för mig, men det var enkelt att ladda ner och installera det från Chrome Web Store. När du är klar med installationen av programvaran presenterar RoboForm dig en webbsida full av videohandledningar som leder dig genom lösenordshanteringsprocessen. 

De flesta moderna webbläsare erbjuder att hantera din lösenordshantering, men de är mindre säkra än en lösenordshanterare, så du vill importera lösenord som sparats i din webbläsares hanterare till RoboForm. RoboForm kan importera lösenord från Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer och Opera. 

RoboForm kan också importera lösenord från flera andra lösenordshanterare: 1Password, Bitwarden, Dashlane, Enpass, KeePassX, KeePass, Keeper, LastPass, LogMeOnce, NordPass, Norton Password Manager, Password Boss, Sticky Password, True Key och Zoho Vault. Om du kommer från en annan lösenordshanterare måste du exportera din data till en CSV-fil och importera den till RoboForm. Det är inte många importalternativ när man betänker att LastPass importerar från mer än 30 konkurrerande produkter.


Skrivbordsgränssnitt

RoboForm Everywheres skrivbordsapplikation har nyligen genomgått några mindre kosmetiska förändringar. Medan RoboForm Editor-fönstret ser mer modernt ut, är själva systemet för autentiseringsorganisation fortfarande en röra av sökvägar och mappar som är mer förvirrande än det strömlinjeformade utseendet hos de flesta andra chefer, som Myki eller 1Password. 

RoboForms redaktör

När du tittar på lösenordshanterarens huvudfönster kan du välja mellan åtta kategorier av lagrad data i en meny till vänster: Inloggningar, Bokmärken, Applikationer, Identiteter, Kontakter, Safenotes, Alla och Delade. Precis till höger om den här menyn finns en lista med objekt som du kan organisera i ett mappträd på flera nivåer. Resten av huvudfönstret visar det valda objektet och låter dig redigera objektets detaljer. 

Huvudfönstrets organisationssystem ser likadant ut som det gjorde när vi granskade programvaran för flera år sedan. Vi tror att det är dags för en rejäl ansiktslyftning. Mappsystemträdet är förvirrande. 

Till exempel, en Mer-meny högst upp i mappträdet visar de flesta, men inte alla, kommandon som blir tillgängliga när du högerklickar på ett objekt, och högerklicksmenyn innehåller de flesta, men inte alla, kommandon från Mer meny. En annan Mer-meny i redigeringsområdet har ett kommando som också finns på den högerklicksmenyn. Tre fristående objekt låter dig gå till den valda webbplatsen, gå till webbplatsen och fylla i referenser, eller gå till sidan och logga in med de sparade referenserna. Dessa inkonsekvenser ger en dålig användarupplevelse och inger inte förtroende.

En rullgardinsmeny ovanför menyn till vänster erbjuder en samling användbara funktioner, inklusive tillgång till programalternativ och säkerhetscentrets lösenordsstyrkort. Säkerhetscenter har också en egen knapp på menyn till vänster. Dessutom kan vissa funktioner endast nås genom att logga in på RoboForm online. Vi föredrar den strömlinjeformade gränssnittsstilen som används av Dashlane, LastPass och andra.


Webbvalv och webbläsartillägg

Om du vill undvika den förvirrande RoboForm-skrivbordsapplikationen erbjuder företaget en mycket mer enkel och strömlinjeformad upplevelse på webben. Borta är filmappar och träd till förmån för stora brickor med rundade hörn för varje inloggning i huvudfönstret. Den uppdaterade webbupplevelsen är välkommen, och vi hoppas att skrivbordsappen antar liknande förändringar i framtiden.

Överst i webbgränssnittet finns ett sökfält. En rullgardinsmeny till vänster visar dina grupper, mappar, mappen Bokmärkesfält och e-postinloggningsinformation. Nedanför Hem finns en sektion för resten av dina inloggningar och säkerhetsnoter. Det tredje avsnittet ger åtkomst till din identitets- och kontaktinformation. Längst ner på den vänstra skenan finns åtkomst till säkerhetscenter, delningscenter och din nödåtkomstsektion.

RoboForm webbversion

Du kan visa och redigera dina lagrade detaljer i mitten av skärmen och välja att visa dem som ett rutnät, en kompakt vy eller listvy. Du kan också sortera dina inloggningar alfabetiskt, efter popularitet eller efter nyligen använda.

Om du håller muspekaren över en inloggning kan du välja att klicka för att logga in med den referensen eller välja bland de tre vertikala prickarna på höger sida av fönstret. Genom att välja prickarna öppnas en omfattande redigeringsmeny för inloggningsobjektet som också inkluderar delning av autentiseringsuppgifterna med en annan RoboForm-användare. Vi diskuterar delning i ett senare avsnitt.

Om du vill flytta inloggningen till en mapp i sektionen Hem, håll muspekaren över inloggningen, klicka på kryssrutan i det övre vänstra hörnet av brickan och välj Flytta från menyraden som visas i mittsektionen. Du kan också klona och ta bort objekt från den här menyn. LastPass stöder att dra och släppa inloggningsobjekt till mappar.

Vi testade RoboForm-tillägget i webbläsaren Google Chrome. Från tillägget kan du se alla dina lösenord och sortera dem i alfabetisk ordning, efter popularitet och nyligen använda. Tillägget fyller i webbformulär åt dig och du kan se din identitetsinformation från tilläggsfönstret. Genom att klicka för att ändra din identitet eller inloggningsinformation öppnas ett nytt webbvalvsfönster.


Lösenord fånga och spela upp igen

Liksom nästan alla lösenordshanterare, märker RoboForm när du loggar in på en säker webbplats och erbjuder dig att spara dina referenser. Du kan ge inloggningen (som RoboForm kallar ett lösenkort) ett vänligt namn vid capture, och du kan tilldela det till en ny eller befintlig mapp. 

RoboForm hade inga problem med tvåsidiga inloggningar som Gmails. Om du stöter på en riktigt konstig inloggningssida, en som RoboForm inte fångar automatiskt, var inte rädd. Som med LastPass, Keeper och några andra kan du fylla i dina referenser och sedan säga till RoboForm att bara fånga alla datafält på den sidan.

När du besöker en webbplats som du tidigare har sparat inloggningsuppgifter för, visar RoboForm det matchande lösenkortet (eller lösenkorten) i en popup-meny till höger om formuläret. Du klickar för att fylla och skicka in dina referenser. Dashlane och flera andra fyller dina referenser automatiskt eller, om du har sparat mer än en uppsättning, erbjuder dem i en popup-meny nära autentiseringsfälten. Av säkerhetsskäl fyller vissa lösenordshanterare, särskilt Keeper, inte medvetet inloggningsuppgifter utan en användarbegäran eller tillstånd.


Master Form Filler

RoboForm startade livet som AI RoboForm, ett verktyg designat för att automatisera ifyllandet av dina personuppgifter i webbformulär. Det antog mycket snabbt lösenordshantering också, men möjligheten att fylla i formulär kom först. Inte överraskande är RoboForm väldigt bra på den uppgiften. Konkurrenter som Keeper och Zoho Vault har begränsade möjligheter att fylla i webbformulär.

RoboForms formulärfyllning

Du kan skapa flera formulärfyllda identiteter och ange åtta typer av data för var och en: Adress, Bankkonto, Företag, Bil, Kreditkort, Anpassad, Pass och Person. Du kan ha mer än en instans av varje datatyp i en enda identitet – till exempel tre kreditkort eller två adresser.

För att fylla ett webbformulär med data klickar du på önskad identitet i verktygsfältet eller verktygsfältsmenyn. I en ovanlig säkerhetskänsla ber den om bekräftelse innan du fyller i känsliga fält som kreditkortsnummer eller ditt personnummer, som finns i kategorin Person. 

En annan ovanlig funktion är möjligheten att spara personlig information för dina kontakter. En kontakt påminner mycket om en identitet, men den inkluderar bara kategorierna Person, Företag och Adress. Det är praktiskt när du köper en present online och får den skickad till en av dina kontakter.

Du kan byta namn på den anpassade datatypen och fylla i de anpassade fälten med alla data du vill inkludera. Om du till exempel inte är amerikansk medborgare och du har ett ID-nummer som du vill lagra kan du byta namn på "Anpassad" till "Grönt kort" och ange din identifieringsinformation i datafälten.


Lösenordsgenerator

Poängen med att använda en lösenordshanterare är att upprätthålla ett unikt och starkt lösenord för varje plats som kräver ett. Eftersom du inte behöver komma ihåg dem själv kan dina lösenord vara helt slumpmässiga . Det är där lösenordsgeneratorn kommer in.

Du kommer åt lösenordshanteraren via webbläsartilläggets meny. Den är också installerad som en separat applikation på ditt skrivbordssystem. Som standard ger lösenordsgeneratorn dig bara ett lösenord, med möjlighet att dra det till ett fält eller kopiera det till klippbordet. 

Som en förbättring sedan vår förra recension är standardlösenord nu 16 tecken och innehåller siffror, versaler, gemener och symboler. Det är ett starkt lösenord. 1Password är standard på 20 tecken.


Programlösenord

Alla lösenord låser inte upp webbplatser. Det finns även program som kräver sina egna lösenord. LastPass, Myki och RoboForm Everywhere hanterar alla lösenord för såväl Windows-applikationer som webbplatser.

 

RoboForms applikationslösenordshantering

När den upptäcker en dialogruta för lösenordsinmatning, lägger den till ett verktygsfält längst ner i programmet. Du anger dina referenser och sparar dem i RoboForm, ungefär som du låter det fånga inloggningar på webbplatsen. Om det redan finns ett lösenord sparat kan du klicka på en knapp i det verktygsfältet för att fylla i dina referenser. Du kan också klicka på lösenordet i RoboForms huvudfönster för att starta programmet och logga in.


Multi-Factor Authentication

Om det enda som skyddar ditt lösenordsförråd är ett huvudlösenord, äger alla som får tag i det lösenordet helt och hållet dina referenser. Multifaktorautentisering innebär att autentisering kräver något mer än bara lösenordet. Det kan vara något du har , som en smartphone eller en säkerhetsenhet, eller det kan vara något du är , till exempel ditt fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Dashlane, LastPass och några andra är kompatibla med Google Authenticator och dess liknande. LastPass och Keeper har sina egna autentiseringsappar.

När det gäller RoboForm kan du ställa in flerfaktorer på ditt konto genom att logga in på ditt RoboForm Online-konto, välja Säkerhet från rullgardinsmenyn Mina inställningar och i avsnittet Alternativ för engångslösenord väljer du E-post, Google Authenticator eller Telefon (SMS) ).

RoboForm stöder inte hårdvarusäkerhetsnycklar . Dashlane stöder autentisering med en U2F-enhet (Universal Two Factor) som den senaste Yubikey. LastPass erbjuder fler multifaktoralternativ än resten, allt från högteknologiska enheter till ett enkelt pappersrutnät som du har i din plånbok.

För att ytterligare komplettera ditt huvudlösenord kan du kräva fingeravtrycksautentisering, men endast med en Windows Biometric Framework-enhet.


Nödlösenordsåtkomst

Om du skulle bli påkörd av en buss imorgon, skulle dina arvingar kunna komma åt dina digitala tillgångar? Med RoboForm Everywhere är det enkelt att ställa in ditt digitala arv.

I en tidigare utgåva var det lika enkelt att ställa in nödåtkomst som att ange din kontakts e-postadress och ange en tidsgräns. Den nuvarande versionen av RoboForm kräver att du ber din nödkontakt att installera RoboForm på sin enhet.

Dashlane låter dig erbjuda en delmängd av dina inloggningar till en nödkontakt. Med LogMeOnce kan du testamentera hela din lösenordssamling till en arvtagare eller tilldela inloggningar en i taget till arvtagare. I en arbetssituation tillåter företagskonton en administratör att ta över en anställds lösenord om till exempel den anställde lämnar företaget. Så fungerar det till exempel i Zoho Vault.


Säker delning

RoboForm tillåter att dela individuella inloggningar på flera sätt. På högerklicksmenyn för ett lösenord finns två alternativ, Dela och Skicka. Med endera anger du helt enkelt mottagarens e-postadress. Men som med att ge någon nödåtkomst, skickar RoboForm ett e-postmeddelande till mottagaren som kräver att de registrerar sig för ett gratis RoboForm-konto, laddar ner programvaran och installerar den på sina enheter.

När du gör ändringar i ett delat lösenkort synkroniseras ändringarna till mottagaren. Om du väljer Skicka synkroniseras inte ändringarna. De som använder gratisutgåvan kan få lösenkort, men de kan inte dela sina egna med andra.

Liksom Keeper och 1Password låter RoboForm dig skapa en mapp för att dela inloggningar. Skapa mappen, dra några inloggningar till den och lägg till en eller flera användare för att dela den. För varje användare väljer du en roll. Begränsat betyder att mottagaren kan logga in med lösenordet från webbläsarmenyn men inte kan visa eller redigera det. En vanlig användare kan både använda och redigera lösenordet, och alla ändringar de gör synkroniseras med alla användare av den delade mappen. Slutligen, i rollen Manager kan mottagaren lägga till nya delningar eller redigera befintliga användare.


Säkerhetscenter

Sidan Säkerhetscenter listar alla dina inloggningar, identifierar svaga på en flik, återanvända lösenord på en annan och totala dubbletter på en tredje. Om du har en låg säkerhetspoäng är det dags att börja göra förbättringar.

Ditt första steg bör vara att kontrollera de återanvända lösenorden, för när du använder samma lösenord på flera webbplatser multiplicerar du effekten av ett säkerhetsintrång på någon av dem.

RoboForms säkerhetscenter

En liknande funktion i Dashlane, LastPass och LogMeOnce inkluderar möjligheten att automatisera lösenordsändring för specifika populära webbplatser. Med RoboForm har varje listad webbplats en länk till inloggningssidan, men du måste själv hantera lösenordsändringen, eventuellt ringa lösenordsgeneratorn för hjälp. När du är klar, registrerar RoboForm de ändrade lösenorden.

Med duperna ur vägen rekommenderar vi att du går tillbaka till huvudlistan och sorterar efter lösenordsstyrka. Börja med de värsta av dem, fixa några varje dag tills du inte ser något annat än Stark i kolumnen för lösenordsstyrka. Nu använder du din lösenordshanterare på bästa möjliga sätt!


Mobile Editions

RoboForm erbjuder mobilversioner för iOS och Android. De mobila utgåvorna har nästan samma funktionalitet som Windows- och Mac-skrivbordsutgåvorna.

RoboForm för mobil

På en iOS-enhet öppnas det i RoboForms interna webbläsare om du startar ett lösenord. RoboForm fungerar på ungefär samma sätt på Android-enheter. 

Det kan vara svårt att skriva ditt huvudlösenord på en smartphone, men du bör inte lämna lösenordshanteraren olåst. Mobilversionerna låter dig skydda en inloggad session med en PIN-kod eller Face ID.


RoboForm för företag

RoboForms affärsmjukvara gör lösenordssäkerhet till en prioritet. Lösenordsrapporten för RoboForm är lätt att läsa, utan de grafer och bilder som finns i LastPass administratörspanel. En administratör kan snabbt notera vilka anställda som har en hög säkerhetspoäng och vilka anställda som behöver lite hjälp med sin lösenordssäkerhet. 

RoboForm uppmuntrar anställda att använda e-postkoder med engångslösenord eller tidsbaserade engångslösenord som tas emot via autentiseringsappar genom att notera deras tvåfaktorsautentiseringsstatus i sina rapporter. 

RoboForms affärsrapporter

Varje anställd har sitt eget lösenordsvalv där de kan behålla sina arbetsrelaterade referenser och gå med i grupper där de kan dela lösenord med andra RoboForm-registrerade anställda.

Till skillnad från konkurrenterna Zoho Vault, Dashlane och LastPass har RoboForm inte möjligheten att aktivera enkel inloggning (SSO). SSO minskar antalet lösenord som en anställd måste memorera för att komma in på sina arbetskonton. RoboForm for Business har integrationer med XenApp och XenDesktop. LastPass har integrationer med mer välkända och mycket använda tjänster som Google Workspace och Okta. 


Fokusera på mer än formulär

RoboForm Everywhere har starka formulärfyllningsförmåga och kapabel lösenordshantering. I en tid då många konkurrerande produkter uppdaterar användargränssnitt och arbetar med användarvänlighet, är RoboForms nya webbvalv ett välkommet tillskott till en redan utmärkt produkt. Som sagt, mapparna och träden på skrivbordsappen behöver effektiviseras, och att hitta vissa funktioner tar mer tid än förväntat.

Våra Editors' Choice-produkter har mer att erbjuda. Bland dem finns Dashlane , som är affischbarnet för snyggt gränssnitt och användarvänlighet, medan Myki är en fullfjädrad gratis lösenordshanterare med ett modernt användargränssnitt och utmärkta säkerhetsfunktioner.